Historické mestečko Val d'Isère, ktoré vychovalo jedného z najúspešnejších francúzskych lyžiarov, leží len pár kilometrov od hraníc s Talianskom. Ak chcete brázdiť rovnaké svahy ako majstri sveta a zlatí olympionici, nič vám nebráni. Jedným z posledných miestnych hrdinov je snowboardista Mathieu Bozzetto, ktorý do mesta roku 2010 priviezol z Vancouveru desiatu olympijskú medailu. Možno aj on trénoval v miestnom snowparku, ktorý leží vo 2400 metroch vysoko a je jedným z najlepších a najlepšie zásobovaných prekážkami v regióne. Aj keď skôr nie, Bozzettovou špecializáciou je totiž paralelný slalom.
Všetci dobrí rodáci
Historicky je Val d'Isère a jeho okolie najmä poľnohospodársky kraj, choval sa tu dobytok, spracovávalo mlieko. V rámci tradície odporúčame aj dnes ochutnať miestne mliečne výrobky. Savojskou špecialitou je predovšetkým syr reblochon, na ktorom si najlepšie pochutíte v zapekanej špecialite s názvom tartiflette. Vedľa syrov sa tu vyrábali čipky, pretože vzhľadom k dlhej zime sa na pole vyrážalo až neskoro na jar. To nás dnes príliš nemrzí, veď vďaka súvislej snehovej pokrývke tú lyžiarska sezóna trvá až do mája.
Z poľnohospodárskej oblasti sa Val d'Isère na turistickú začalo meniť v tridsiatych rokoch. Už v sezóne 1931/32 fungoval pre zimných turistov nový hotel Maurice, čoskoro začal jazdiť prvý vlek, neskôr lanovka. Oficiálne tu bola lyžiarska škola založená v roku 1937 a hneď o rok neskôr v nej začal učiť snáď najslávnejší miestny inštruktor Fernand Bonnevie, ktorý túto profesiu vykonával neuveriteľných šesťdesiat rokov (do dôchodku išiel v osemdesiatich) a medzi ktorého slávnych zverencov patril napríklad Jean Gabin. Ďalším úspešným miestnym rodákom bol Henri Oreiller, ktorý po prvýkrát pre Francúzsko vybojoval zlato za zjazd na Olympijských hrách vo Svätom Moritzi v roku 1948. Postupom času sa stávalo toto stredisko samo dejiskom dôležitých športových udalostí. V rámci olympiády v Albertville v roku 1992 tú prebiehali súťaže v alpskom lyžovaní a pred štyrmi rokmi sa tu konali majstrovstvá sveta v tom istom.
Biatlon na vlastnej koži
Spoločne s Tignes tvorí stredisko rezort Espace Killy, ktorý je pomenovaný po francúzskom lyžiarovi Jean-Claude Killym a zahŕňa 300 kilometrov zjazdoviek s najväčším zastúpením tých modrých. Killy síce nebol miestnym rodákom, ale určite vo Val d'Isère stál prvýkrát na lyžiach, pretože sa sem spolu s rodičmi presťahoval v troch rokoch.
Keď už sme pri tých olympionikoch a olympijských disciplínach, ak zoženiete aspoň osem záujemcov starších ako sedem rokov, môžete si tu vyskúšať biatlon. Nebojte, malorážku vám zapožičajú. Ale historické alpské mesto láka tiež k prechádzkam. Tradičná architektúra splýva s tou novou, pretože tu platia prísne obmedzenia, čo sa týka novostavieb. Čo tak pozrieť sa do miestneho barokového kostola? Raz týždenne sa tu konajú prechádzky po meste so sprievodcom.